top of page

Αφρική: 1 στα 6 παιδιά πεθαίνει πριν γίνει 5 ετών


Περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο σε 10 αφρικανικές χώρες,σύμφωνα με τα στοιχεία επιστημονικής μελέτης που διεξήγαγε ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός - αντιστοιχεί σε περίπου 16% των γεννήσεων - και δείχνει πόσο άθλιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης αλλά και οι υπηρεσίες υγείαςπερίθαλψης σε μεγάλο μέρος του τρίτου κόσμου.

Επισημαίνεται συγκριτικά ότι στις υπόλοιπες 184 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα, οι συνολικοί ετήσιοι θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών είναι 2 εκατομμύρια.

Η κυριότερη αιτία θανάτου ήταν οι επιπλοκές λόγω πρόωρου τοκετού (1,1 εκατομμύρια θάνατοι ή 17,8%). Ακολουθούν οι θάνατοι από πνευμονία (0,9 εκατομμύρια ή 15,5%) και οι θάνατοι στη διάρκεια της γέννας (0,7 εκατομμύρια ή 11,6%).

Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους παιδιών είναι όλες αφρικανικές: Ανγκόλα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Μάλι, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε και Σομαλία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Λι Λίου έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".

Οι θάνατοι παιδιών εμφανίζουν μεγάλες ανισότητες από χώρα σε χώρα, με τα εθνικά ποσοστά να κυμαίνονται από 1,9 έως 155 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις ετησίως. Σχεδόν δύο στους τρεις θάνατους μικρών παιδιών (3,6 εκατομμύρια ή ποσοστό 60,4%) σημειώνονται σε δέκα χώρες.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page