top of page

Η Χοιροκοιτία, ένας από τους 9 αρχαιότερους χώρους ανά το παγκόσμιο


Η Χοιροκοιτία, ένας από τους 9 αρχαιότερους χώρους ανά το παγκόσμιο, εντάχθηκε στον τουριστικό χάρτη της Λάρνακας και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας καλωσορίζει το Κοινοτικό Συμβούλιο Χοιροκοιτίας ως νέο μέλος της.

Σε δελτίο Τύπου της Εταιρείας αναφέρεται ότι «η Χοιροκοιτία είναι ευρέως γνωστή για το νεολιθικό οικισμό της που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα πρώιμης μόνιμης εγκατάστασης πληθυσμών στο νησί του 7500-5200 π.Χ. Η διεθνής ιστοσελίδα Oldest.Org συγκαταλέγει τη Χοιροκοιτία ανάμεσα στους 9 αρχαιότερους χώρους ανά το παγκόσμιο (http://www.oldest.org/structures/ruins/).

Προστίθεται ότι «μέχρι σήμερα η Χοιροκοιτία «επισκιαζόταν» ουσιαστικά από τον παγκοσμίου φήμης νεολιθικό οικισμό και δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή η ύπαρξή της ως αγροτουριστικός προορισμός. Όμως, το τελευταίο διάστημα η Χοιροκοιτία, η οποία διαθέτει απαράμιλλη γραφικότητα και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, εξελίσσεται σε ένα εξαιρετικό αγροτουριστικό χωριό με ποικιλία σημείων ενδιαφέροντος, αφού ο πυρήνας του χωριού με τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και τα πετρόκτιστα σπίτια συντηρείται και αναβαθμίζεται συνεχώς».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Χοιροκοιτίας «έχει πρόσφατα τοποθετήσει ομοιόμορφες ξύλινες πινακίδες στα παραδοσιακά κτίρια, ενέργεια που η ΕΤΑΠ Λάρνακας προτρέπει και τα υπόλοιπα αγροτουριστικά χωριά να υιοθετήσουν ώστε να διατηρήσουν και ν’ αναδείξουν τον χαρακτήρα τους. Εδώ και κάποιο διάστημα, δραστήριοι επιχειρηματίες έχουν λειτουργήσει χώρους παραδοσιακών δραστηριοτήτων στο κέντρο του χωριού, όπως το Εργαστήρι Καλαθοπλεκτικής του Πέτρου Νικολάου και τα Εργαστήρια της Ρήγαινας, που προσφέρουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να εμπλακεί στην παρασκευή διαφόρων τοπικών προϊόντων».

Πολύ πρόσφατα «έχει ανοίξει και ο αρχαίος ελαιόμυλος της Χοιροκοιτίας όπου εκτίθενται αυθεντικά αντικείμενα και εργαλεία παραγωγής ελαιόλαδου που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Χοιροκοιτίας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του χωριού, έχει δημιουργήσει ένα καταπληκτικό μονοπάτι της φύσης μήκους 2 χιλιομέτρων, το οποίο ξεκινά από την κεντρική πλατεία του χωριού και περνά διαμέσου της πλαγιάς του βουνού και παραδίπλα από τον ποταμό του Αγίου Μηνά».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «στο μέσο της διαδρομής υπάρχει σπηλιά που σύμφωνα με την παράδοση χρησιμοποιείτο από τους κατοίκους ως καταφύγιο για προστασία από τους πειρατές και από τις διάφορες φυσικές καταστροφές».Η Χοιροκοιτία διαθέτει σημαντικές εκκλησίες και ξωκλήσια, μεταξύ των οποίων την εκκλησία του Αγίου Ιακώβου του Πέρση του 19ου αιώνα στην πλατεία του χωριού, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Δημητρίου, τα ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής, και την εκκλησία της Παναγίας του Κάμπου, η οποία διαθέτει αξιοσημείωτες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.Η Χοιροκοιτία σημειώνεται «είναι ένα χωριό που γνώρισε μεγάλη δράση κατά τον μεσαίωνα και το τάγμα των Ναϊτών και των Ιωαννιτών διατηρούσαν την περιοχή ως σημαντικό διοικητικό φέουδο. Ο Πύργος αποτελούσε το κύριο οικοδόμημα του φέουδου της Χοιροκοιτίας αλλά καταστράφηκε από τους Μαμελούκους και σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη».Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Χοιροκοιτίας «επιδιώκει μέσω των ενεργειών αναβάθμισης και των ποικίλων εκδηλώσεων που διοργανώνει να προσελκύσει ντόπιους και ξένους τουρίστες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το ιστορικό αυτό χωριό».Πηγή: ΚΥΠΕ

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page