Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επτά στα δέκα μπουκάλια ανακυκλώνονται. Δεν πρόκειται όμως για μια απλή διαδικασία. Πρέπει καταρχάς να γίνει διαλογή των μπουκαλιών. Κάτι τέτοιο γίνεται στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της Ανβέρ στο Βέλγιο, από το οποίο περνούν 250.000 τόνοι γυαλιού κάθε χρόνο.
«Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που πρέπει να αφαιρέσουμε από τα μπουκάλια. Για παράδειγμα, το πλαστικό, τα μεταλλικά καπάκια, το χαρτί και οι ετικέτες. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του αποχωρισμού και της παραγωγής» αναφέρει ο Ματιέ Μπερτού, διευθυντής της βελγικής εταιρίας Sita.
Μαγνήτες αποσπούν τα μεταλλικά στοιχεία, ενώ τα υπόλοιπα μέρη αφαιρούνται με το χέρι. Ο ρυθμός επεξεργασίας είναι περίπου 50 τόνοι την ώρα. Μετά από τους ανθρώπους, τη σειρά στην αλυσίδα αφαίρεσης στοιχείων και διαλογής του γυαλιού παίρνουν οι μηχανές.
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για να ταξινομήσει το γυαλί, ανάλογα με το χρώμα και παράλληλα να απομακρύνει τα υπόλοιπα σκουπίδια, που δεν έχουν ακόμη αφαιρεθεί.
Η διαδικασία είναι τόσο γρήγορη, που δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Μικροκάμερες ανιχνεύουν το χρώμα του γυαλιού, ενώ κανόνια αέρα προωθούν τα άχρηστα μέρη σε ειδικούς κάδους.
Στο τέλος της διαδικασίας έχουμε πράσινο, καφέ και διάφανο γυαλί. Όταν καθαριστεί ολοκληρωτικά το γυαλί είναι πολύ πιο εύκολο στη συνέχεια να πουληθεί σε πελάτες, που ο καθένας το θέλει για διαφορετική χρήση.
Για παράδειγμα, οι παραγωγοί σαμπάνιας. Αυτό το εργοστάσιο στη Γαλλία, παράγει 650.000 μπουκάλια την ημέρα, από ανακυκλωμένο γυαλί.
Ο τόνος κοστίζει περίπου 50 ευρώ. Δεν είναι δηλαδή μόνο μια φθηνή διαδικασία, αλλά είναι και πιο φιλική προς το περιβάλλον. Το να λιώνεις και να δίνεις νέο σχήμα στο παλιό γυαλί δεν απαιτεί επίσης πολλή ενέργεια. Η ανακύκλωση αυτού του γυαλιού μπορεί να συνεχίζεται για πάντα.