top of page

4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα στα παιδιά μας


Τέσσερα σημαντικά θέματα για συζήτηση με τα παιδιά μας, που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε ανοιχτή τη μεταξύ μας επικοινωνία!

Όλοι γνωρίζουμε ότι η καλή σχέση και επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι το κλειδί για να προλάβουμε τα μπλεξίματα και τις… κακοτοπιές. Όμως λίγοι συνειδητοποιούμε ότι η καλή επικοινωνία χτίζεται από τότε που το παιδί είναι ακόμα μικρό και διατηρείται «ανοιχτή» κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσής του.

Πώς θα καταφέρουμε να χτίσουμε αυτή τη σχέση; Ρωτώντας, λένε οι ειδικοί! Οι συζητήσεις με τα παιδιά μας είναι ο πιο εύκολος (αν και όχι πάντα) τρόπος να είμαστε πάντα παρόντες στη ζωή τους και να ενημερωνόμαστε για την καθημερινότητά τους. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να ανοίξεις κουβέντα με ένα παιδί -ιδιαίτερα από μια ηλικία και μετά. Εκτός, εάν έχουμε συνηθίσει να το κάνουμε κάθε μέρα από όταν είναι μικρό, τότε που θέλει να μοιραστεί τα πάντα με τη μαμά του.

Όσο πιεσμένο κι αν είναι το πρόγραμμά σας, λοιπόν, όσο λίγο χρόνο κι αν μπορείτε να διαθέσετε στο παιδί σας, βεβαιωθείτε ότι κάθε μέρα θα βρίσκετε το χρόνο που χρειάζεται για να του κάνετε τις ακόλουθες ερωτήσεις. Δεν είναι ανάγκη να πιάσετε μια μεγάλη κουβέντα και να τα ρωτήσετε όλα μαζί -αλλά βεβαιωθείτε ότι θα τα ρωτήσετε όλα μέσα στην ημέρα. Και, το σημαντικότερο, μην ξεχνάτε να ακούτε πραγματικά τις απαντήσεις του!

Πώς είναι η ζωή σου;

Όταν το πιτσιρίκι είναι πολύ μικρό μπορεί να σας δώσει πολύ διασκεδαστικές απαντήσεις, όπως «ροζ με πορτοκαλί λουλουδάκια» ή «καλή, αλλά το φαγητό είναι μπλιαχ». Καθώς μεγαλώνει και έχει όλο και πιο συγκεκριμένη άποψη για τη ζωή του, από τις απαντήσεις του μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πολλά. Και μια συμβουλή: όταν το παιδί θα απαντήσει «μια χαρά» στην ερώτηση, δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Όταν όμως απαντήσει «χάλια» πρέπει προφανώς να επιμείνουμε για να μάθουμε περισσότερα.

Τι νέα από τους φίλους σου;

Εάν γνωρίζετε ότι κάποιος συγκεκριμένος φίλος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ή μια δυσκολία, μπορείτε να ξεκινήσετε την κουβέντα ρωτώντας πιο συγκεκριμένα για εκείνον. Ή εάν το παιδί σας έχει ήδη πει ότι είχε έναν καυγά ή μια διαφωνία με ένα φίλο του, καλό είναι να δείξετε το ενδιαφέρον σας για να μάθετε πώς είναι τα πράγματα. Διαφορετικά, μπορείτε απλώς να ρωτήσετε γενικά για τους φίλους του και να αφήσετε το παιδί να κατευθύνει τη συζήτηση εκεί που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ίδιο. Αυτό είναι ένα κόλπο να μάθετε περισσότερα όχι μόνο για τις παρέες αλλά και για το παιδί σας -όταν νιώσει ότι δεν είναι στο επίκεντρο της συζήτησης, είναι πιο πιθανό να προσεγγίσει ζητήματα για τα οποία δυσκολεύεται να μιλήσει.

Περιμένεις τίποτα σπουδαίο;

Στη «χειρότερη» περίπτωση θα σας υπενθυμίσει τον αγώνα της ομάδας του που είχατε ξεχάσει ότι είναι την ερχόμενη Κυριακή ή το επικείμενο τεστ στα μαθηματικά. Στην καλύτερη, μπορεί να μάθετε ότι το παιδί σας σχεδιάζει να αναλάβει ένα σημαντικό project στο σχολείο του ή ότι το… φλερτ του πρόκειται να κάνει πάρτι γενεθλίων.

Διαβάστε σε άλλη ανάρτηση μερικές «εναλλακτικές» ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε για να μάθετε πώς πέρασε το παιδί στο σχολείο, χωρίς να ρωτήσετε «πώς πέρασες στο σχολείο;»!

Θέλεις να σε βοηθήσω σε κάτι;

Είναι ίσως η πιο σημαντική ερώτηση που μπορείτε να κάνετε. Υπενθυμίζει στο παιδί την παρουσία σας στη ζωή του αλλά και τη διάθεσή του να βοηθήσετε -ακόμα και στις φάσεις της ζωής του που ίσως νιώθει άσχημα για να ζητήσει από μόνο του τη βοήθειά σας. Μην βαρεθείτε ποτέ να το ρωτάτε -ακόμα κι όταν η απάντηση είναι για πολλές μέρες «όχι» ή «μάζεψε το δωμάτιό μου γιατί εγώ βαριέμαι». Γιατί όταν έρθει κάποια στιγμή που είναι μπερδεμένο ή αναποφάσιστο, θα ξέρει ότι μπορεί να στηριχτεί σε εσάς. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο ενημερώνεστε για ζητήματα που το απασχολούν τα οποία ίσως και να μην βρίσκατε άλλη ευκαιρία να συζητήσετε μαζί του.

Πηγή: www.mamamia.gr

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page