top of page

Γιατί τα παραμύθια είναι απαραίτητα για τα μικρά παιδιά.


Μία φορά και έναν καιρό, οι άνθρωποι άρχισαν να λένε ιστορίες γύρω από τη φωτιά. Οι ιστορίες ήταν σαν ένα σκοτεινό και βαθύ δάσος, όπου τα ζώα μιλούσαν, και εκεί ζούσαν τα ξωτικά, οι νεράιδες και άλλα μαγικά πρόσωπα.

Όπως περνούσαν τα χρόνια, οι ιστορίες συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν. Πολλές έγιναν ταινίες. Και τότε οι γονείς άρχισαν να ρωτούν: τι συμβαίνει με τα παραμύθια; Δεν είναι πολύ βίαια και τρομακτικά για τα ευαίσθητα παιδιά; Και είναι η Ωραία Κοιμωμένη, η Χιονάτη και η Σταχτοπούτα καλά παραδείγματα για τα παιδιά μας; Όμως οι ανησυχίες αυτές δεν είχαν βάση. Δεν έχει σημασία πόσο κοινωνικά εσφαλμένες μπορεί να είναι οι ιστορίες για την κακιά μητριά, τις βασιλοπούλες που κινδυνεύουν και τις κακές μάγισσες, τα παραμύθια είναι εδώ για να μείνουν για πάντα.

Και αυτό είναι πολύ καλό, λένε οι ειδικοί. «Δουλεύουν με τόσες πολλές προσωπικές και πολιτιστικές ανησυχίες, αλλά το κάνουν με ένα ασφαλή «μία φορά και ένα καιρό» τρόπο, δηλώνει καθηγήτρια στο Κολέγιο του Χάρβαρντ που γράφει και διδάσκει παραμύθια. «Τα παραμύθια, συνεχίζει, έχουν ουσιαστικό ρόλο στην απελευθέρωση της φαντασίας των παιδιών. Δεν έχει σημασία πόσο βίαιο είναι, ο πρωταγωνιστής επιβιώνει πάντα». Πράγματι, όσο τρομακτικές και αν ακούγονται οι ιστορίες αυτές στους γονείς, πολλοί εκπαιδευτικοί τις βλέπουν σαν εργαλείο για να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν τις ανησυχίες τους που δεν μπορούν ακόμη να εκφράσουν. Ένας άλλος διάσημος συγγραφέας και ψυχολόγος πιστεύει ότι τα παραμύθια είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών διότι οι κύριοι χαρακτήρες, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά, αποδεικνύουν τη δύναμή τους και την ικανότητα τους να θριαμβεύσουν πάνω από τις αντιξοότητες σε ένα κόσμο γιγάντων και σκληρών ενηλίκων. Αλλά, μήπως ο τραχύς κόσμος που εκπροσωπείται σε πολλά παραμύθια είναι πολύ τρομακτικός για το μικρό σας; Ο γονέας είναι συνήθως ο καλύτερος κριτής της ικανότητας του παιδιού του να χειριστεί τις ιστορίες, λένε οι ειδικοί. Για παράδειγμα, σε μια οικογένεια, τα παιδιά δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τα παραμύθια ή τις ταινίες φαντασίας επειδή ήξεραν ότι δεν ήταν πραγματικά. Μία καλή ιδέα είναι οι γονείς να διαβάζουν πρώτα οι ίδιοι το παραμύθι πριν το διαβάσουν δυνατά στα παιδιά τους. Μερικά πολύ γνωστά παραμύθια έχουν στοιχεία που λείπουν από τις ταινίες της Disney με τις οποίες είναι εξοικειωμένα τα περισσότερα παιδιά. Μην στενοχωριέστε ότι κάτι θα λείψει στο παιδί σας, αν αποφασίσετε να του διαβάσετε μια σύγχρονη εκδοχή της Σταχτοπούτας και όχι την αρχική έκδοση στην οποία τα πουλιά ραμφίζουν τα μάτια των σκληρών ετεροθαλών αδελφών της. Πολλές σημερινές εκδόσεις κλασικών ιστοριών, όπως η Μικρή Γοργόνα, έχουν κρατήσει τη διαμάχη των παλαιοτέρων εκδόσεων, ενώ τώρα έχουν προσθέσει τολμηρές και περιπετειώδεις ηρωίδες. Αναζητήστε τις εκδόσεις που θεωρείτε καλές και αν θέλετε τροποποιήστε κάτι στην αφήγηση. Μην ξεχνάμε ότι ήταν ιστορίες που έλεγαν γύρω από τη φωτιά. Δεν περίμεναν ποτέ να γίνουν βιβλία! Φυσικά, η πραγματική δοκιμασία για κάθε παιδική ιστορία δεν είναι κατά πόσο ενισχύει την ψυχολογική ανθεκτικότητα ή έχει ρίζες στην προ-χριστιανική Ευρώπη. Είναι στο αν καθηλώνει τα παιδιά και τα κάνει να ζητούν περισσότερες ιστορίες. Τα περισσότερα παραμύθια «κάνουν μαγικά» στα παιδιά, οδηγώντας τη φαντασία τους με τρόπους που οι σύγχρονοι συγγραφείς μπορούν μόνο να ονειρεύονται! Έτσι πάρτε στα χέρια σας ένα παραμύθι και ετοιμαστείτε να διαβάσετε και «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!»

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page